Facebook Pixel: alles wat je moet weten

Heb je wel eens gehoord van de Facebook Pixel? Het is een krachtig hulpmiddel waarmee je jouw Facebook-advertenties kunt verbeteren en gerichter kunt adverteren. Misschien denk je nu: “Ja, leuk, maar wat is het dan precies?” Kort gezegd is de Facebook Pixel een stukje code dat je op je website plaatst om gegevens te verzamelen over de mensen die je website bezoeken. Deze gegevens kun je vervolgens gebruiken om gerichte advertenties te tonen aan specifieke doelgroepen.

In deze blog gaan we dieper in op de Facebook Pixel en leggen we uit hoe je deze tool kunt gebruiken om jouw Facebook-advertenties te optimaliseren. Of je nu een klein bedrijf hebt of een grote onderneming runt, met de Facebook Pixel kun je jouw online marketingstrategie naar een hoger niveau tillen. Lees snel verder en ontdek hoe je de Facebook Pixel kunt inzetten voor jouw bedrijf.

Wat is de Facebook Pixel?

De Facebook Pixel is een stukje code dat je op je website plaatst om gegevens te verzamelen over de mensen die jouw website bezoeken. Het is een krachtig hulpmiddel dat je kunt gebruiken om gerichte advertenties te tonen aan specifieke doelgroepen op Facebook.

Met de Facebook Pixel kun je bijvoorbeeld het gedrag van je websitebezoekers volgen. Je kunt zien welke pagina’s ze hebben bezocht, welke acties ze hebben ondernomen en welke producten ze hebben bekeken. Op basis van deze informatie kun je gerichte advertenties tonen aan deze websitebezoekers.

Daarnaast kun je met de Facebook Pixel ook conversies meten. Dit betekent dat je kunt bijhouden welke acties jouw websitebezoekers hebben ondernomen na het zien van jouw advertentie. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een bestelling, het aanvragen van een offerte of het invullen van een contactformulier.

Kortom, de Facebook Pixel is een essentieel onderdeel van online adverteren op Facebook. Het stelt je in staat om jouw advertenties te optimaliseren en gerichter te adverteren naar de mensen die het meest waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst.

Hoe moet je de Facebook Pixel installeren?

Het installeren van de Facebook Pixel op je website is vrij eenvoudig. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit kunt doen:

 1. Ga naar je Facebook Ads Manager en klik op ‘Pixels’ in het menu aan de linkerkant.
 2. Klik op ‘Pixel maken’ om een nieuwe pixel aan te maken.
 3. Geef je pixel een naam en klik op ‘Doorgaan’.
 4. Selecteer ‘Handmatige installatie’ en klik op ‘Doorgaan’.
 5. Kopieer de Pixelcode en plak deze in de header van je website.
 6. Sla de wijzigingen op en controleer of de Pixel correct is geïnstalleerd.

Als je gebruik maakt van een website builder zoals WordPress of Shopify, zijn er vaak speciale plug-ins of apps beschikbaar die het installatieproces gemakkelijker maken. Zo kun je bijvoorbeeld de Facebook Pixel Manager-plug-in gebruiken voor WordPress.

Als je de Pixel eenmaal hebt geïnstalleerd, duurt het meestal enige tijd voordat je gegevens kunt zien in je Facebook Ads Manager. Dit komt doordat de Pixel gegevens verzamelt vanaf het moment van installatie. Het is daarom belangrijk om de Pixel zo snel mogelijk te installeren, zodat je zo snel mogelijk gegevens kunt verzamelen en optimaliseren.

Wat doet de Facebook Pixel?

De Facebook Pixel heeft verschillende functies die het mogelijk maken om gerichte advertenties te tonen aan specifieke doelgroepen op Facebook. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste functies van de Facebook Pixel:

 1. Volgen van websitebezoekers: Met de Facebook Pixel kun je het gedrag van je websitebezoekers volgen. Je kunt zien welke pagina’s ze hebben bezocht, welke acties ze hebben ondernomen en welke producten ze hebben bekeken. Op basis van deze informatie kun je gerichte advertenties tonen aan deze websitebezoekers.
 2. Conversies meten: De Facebook Pixel maakt het mogelijk om conversies te meten. Dit betekent dat je kunt bijhouden welke acties jouw websitebezoekers hebben ondernomen na het zien van jouw advertentie. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een bestelling, het aanvragen van een offerte of het invullen van een contactformulier. Hierdoor krijg je inzicht in de effectiviteit van jouw advertenties.
 3. Optimaliseren van advertenties: Met de Facebook Pixel kun je jouw advertenties optimaliseren. Je kunt bijvoorbeeld het bereik van jouw advertenties vergroten door te adverteren naar mensen die vergelijkbaar gedrag vertonen als jouw websitebezoekers. Ook kun je advertenties tonen aan mensen die jouw website eerder hebben bezocht, maar nog geen conversie hebben voltooid.
 4. Remarketing: De Facebook Pixel maakt remarketing mogelijk. Hierdoor kun je gerichte advertenties tonen aan mensen die jouw website eerder hebben bezocht, maar nog geen conversie hebben voltooid. Door deze mensen te herinneren aan jouw producten of diensten, vergroot je de kans dat ze alsnog overgaan tot aankoop.

Waar vind je de Facebook Pixel?

Om de Facebook Pixel te kunnen gebruiken, moet je deze eerst installeren op je website. Nadat je de Pixel hebt geïnstalleerd, kun je de Pixel vinden op verschillende plaatsen binnen Facebook.

 1. Advertentiebeheer: Als je bent ingelogd op je Facebook-account, kun je naar Advertentiebeheer gaan. Hier vind je een overzicht van al jouw advertenties en campagnes. Klik op de knop “Pixels” in het linker menu om de Facebook Pixel te bekijken.
 2. Evenementenbeheer: In het evenementenbeheer van Facebook kun je zien welke evenementen worden getriggerd door de Facebook Pixel. Denk hierbij aan het plaatsen van een bestelling of het invullen van een contactformulier. Klik op de knop “Evenementenbeheer” in het linker menu om de evenementen te bekijken.
 3. Rapportage: In de rapportage sectie van Facebook kun je de resultaten van jouw campagnes bekijken. Hier kun je bijvoorbeeld zien hoeveel conversies er zijn gemaakt en hoeveel mensen jouw advertenties hebben gezien. Klik op de knop “Rapportage” in het linker menu om de resultaten te bekijken.
 4. Business Manager: Als je een Facebook Business Manager account hebt, kun je de Facebook Pixel vinden onder het tabblad “Pixels”. Hier kun je de Pixel beheren en nieuwe Pixels aanmaken.