Hoe Instagram post inplannen? Handige tips en tricks voor het inplannen van je Instagram-posts

Ben jij een drukbezette ondernemer, influencer of social media-manager en wil je graag je Instagram-posts vooruit plannen? Of wil je simpelweg meer structuur en controle over je Instagram-account? In deze handleiding leg ik uit hoe je jouw Instagram-posts kunt inplannen zodat je op een efficiënte manier je publiek kunt bereiken zonder daar dagelijks veel tijd in te steken.

Waarom zou je je Instagram-posts inplannen?

Het inplannen van je Instagram-posts biedt vele voordelen. Hieronder sommen we de belangrijkste op:

 • Efficiëntie: door het inplannen van je Instagram-posts bespaar je tijd. Je hoeft niet elke dag bezig te zijn met het bedenken van nieuwe content en het handmatig plaatsen van je posts. Dit bespaart je veel tijd die je kunt gebruiken voor andere belangrijke taken.
 • Consistentie: regelmatig posten op Instagram is belangrijk voor de groei van je account en het bereiken van je publiek. Door het inplannen van je Instagram-posts kun je consistentie behouden in je posts en op een regelmatige basis nieuwe content delen.
 • Timing: het inplannen van je Instagram-posts zorgt ervoor dat je op de beste tijden post om je publiek te bereiken. Dit is vooral handig als je doelgroep zich in verschillende tijdzones bevindt.

Hoe Instagram post inplannen?

Het inplannen van je Instagram-posts kan op verschillende manieren. Hieronder geef ik enkele handige tips en tricks om het proces zo eenvoudig mogelijk te maken.

1. Gebruik de ingebouwde inplanfunctie op Instagram

Instagram heeft een ingebouwde inplanfunctie waarmee je je Instagram-posts van tevoren kunt inplannen. Zo kun je meerdere posts tegelijkertijd uploaden en kun je ze inplannen voor een later tijdstip. Volg de onderstaande stappen om je Instagram-posts in te plannen met behulp van de ingebouwde functie:

 • Maak je post zoals je dat normaal zou doen. Voeg tekst, afbeeldingen, filters en hashtags toe.
 • Tik in plaats van op ‘Delen’ op de pijl naar beneden naast ‘Delen’.
 • Tik op ‘Inplannen’ en kies een datum en tijdstip wanneer je je post wilt plaatsen.
 • Tik op ‘Inplannen’ en je post wordt opgeslagen.
 • Ga naar je profiel en tik op het menu-icoon rechtsboven in het scherm.
 • Tik op ‘Ingeplande berichten’ en je ziet een overzicht van al je ingeplande berichten.

2. Gebruik een tool voor social media-management

Er zijn verschillende tools beschikbaar voor social media-management waarmee je je Instagram-posts kunt inplannen. Deze tools bieden vaak meer functies dan de ingebouwde inplanfunctie van Instagram, zoals de mogelijkheid om meerdere accounts te beheren en uitgebreide analyses van je prestaties op Instagram. Enkele populaire tools zijn Hootsuite, Later en Buffer. Volg de onderstaande stappen om een tool te gebruiken voor het inplannen van je Instagram-posts:

 • Maak een account aan bij de tool van je keuze.
 • Koppel je Instagram-account aan de tool.
 • Maak je post zoals je dat normaal zou doen. Voeg tekst, afbeeldingen, filters en hashtags toe.
 • Kies een datum en tijdstip wanneer je je post wilt plaatsen.
 • Sla je post op en de tool plaatst hem op het door jou gekozen tijdstip.
 • Ga naar de tool om je ingeplande berichten te bekijken en eventueel aan te passen.

3. Maak gebruik van een mobiele app

Er zijn ook verschillende mobiele apps beschikbaar waarmee je je Instagram-posts kunt inplannen. Deze apps zijn vooral handig als je onderweg bent en snel even een post wilt inplannen. Enkele populaire apps zijn Later, Hopper HQ en Preview. Volg de onderstaande stappen om een mobiele app te gebruiken voor het inplannen van je Instagram-posts:

 • Download en installeer de app van je keuze.
 • Maak een account aan bij de app en koppel je Instagram-account.
 • Maak je post zoals je dat normaal zou doen. Voeg tekst, afbeeldingen, filters en hashtags toe.
 • Kies een datum en tijdstip wanneer je je post wilt plaatsen.
 • Sla je post op en de app plaatst hem op het door jou gekozen tijdstip.
 • Ga naar de app om je ingeplande berichten te bekijken en eventueel aan te passen.

Tips voor het inplannen van je Instagram-posts

Het inplannen van je Instagram-posts is een handige manier om je social media-activiteiten te automatiseren. Hieronder geef ik enkele handige tips om het proces zo efficiënt mogelijk te maken.

1. Maak een contentplanning

Een contentplanning is een overzicht van alle posts die je de komende tijd wilt plaatsen. Door een contentplanning te maken, kun je efficiënter werken en voorkom je dat je last-minute nog snel iets moet bedenken. Maak bijvoorbeeld een overzicht van de thema’s die je de komende weken wilt behandelen en plan daar de bijbehorende posts bij in.

2. Plan je posts op de juiste tijden

Het is belangrijk om je posts op de juiste tijden in te plannen om je publiek optimaal te bereiken. Het is handig om een contentkalender te gebruiken om te bepalen op welke dagen en tijdstippen je het beste kunt posten. Houd ook rekening met de tijdzones van je publiek als je een internationaal publiek hebt.

3. Gebruik hashtags

Hashtags zijn een handige manier om je posts zichtbaar te maken voor een groter publiek. Gebruik relevante hashtags bij je posts en experimenteer met verschillende combinaties. Gebruik bijvoorbeeld populaire hashtags zoals #instagood, #photooftheday en #tbt.

4. Varieer in content

Varieer in de soorten content die je post om je publiek geïnteresseerd te houden. Post bijvoorbeeld afwisselend foto’s, video’s en stories. Gebruik ook verschillende thema’s en invalshoeken om je posts interessant te maken.

5. Analyseer je resultaten

Analyseer regelmatig je resultaten om te zien wat wel en niet werkt. Gebruik hiervoor de statistieken die beschikbaar zijn op Instagram of via je inplan-tool. Bekijk bijvoorbeeld welke posts het meest populair zijn en welke hashtags het beste werken. Pas je strategie aan op basis van deze resultaten.

Veelgestelde vragen over het inplannen van Instagram-posts

 1. Is het veilig om een inplan-tool of mobiele app te gebruiken voor het inplannen van mijn Instagram-posts? Ja, de meeste inplan-tools en mobiele apps zijn veilig in gebruik en voldoen aan de voorwaarden van Instagram. Het is wel belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare tool of app en om je account goed te beveiligen.
 2. Kan ik ook Instagram-stories inplannen? Ja, het is mogelijk om Instagram-stories in te plannen via een inplan-tool of mobiele app. Je kunt hiervoor dezelfde stappen volgen als bij het inplannen van een gewone post.
 3. Moet ik betalen voor het gebruik van een inplan-tool of mobiele app? Sommige inplan-tools en mobiele apps zijn gratis in gebruik, maar bieden vaak wel betaalde opties met meer functies. Het is afhankelijk van de tool of app die je kiest en je eigen wensen en behoeften.
 4. Kan ik mijn ingeplande berichten nog aanpassen? Ja, het is mogelijk om je ingeplande berichten nog aan te passen via de tool of app waarmee je ze hebt ingepland. Dit is handig