Hoe maak je een screenshot op je computer?

Het maken van een screenshot op je computer kan heel handig zijn, vooral als je iets wilt laten zien aan iemand anders. Gelukkig is het maken van een screenshot erg eenvoudig en kan het op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van het besturingssysteem dat je gebruikt. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je een screenshot maakt op Windows, macOS en Chromebook.

Wat is een screenshot?

Een screenshot is een afbeelding die wordt gemaakt van alles wat er op het scherm van je computer wordt weergegeven. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld een foutmelding of een bepaalde website op te slaan. Screenshots kunnen vervolgens worden bewerkt en opgeslagen als afbeeldingsbestanden, zoals JPEG of PNG.

Screenshot maken op Windows

Screenshot maken van het hele scherm

Om een screenshot te maken van het hele scherm op Windows, druk je op de Print Screen-toets (PrtScn) op je toetsenbord. De screenshot wordt automatisch opgeslagen in het klembord. Om de afbeelding op te slaan, open je een programma zoals Paint of Word en druk je op Ctrl+V of klik je met de rechtermuisknop op het scherm en selecteer je Plakken. Je kunt de afbeelding vervolgens bewerken en opslaan.

Screenshot maken van een specifiek venster

Om een screenshot te maken van een specifiek venster op Windows, selecteer je het venster en druk je op Alt+Print Screen-toets (Alt+PrtScn) op je toetsenbord. De screenshot wordt automatisch opgeslagen in het klembord. Om de afbeelding op te slaan, open je een programma zoals Paint of Word en druk je op Ctrl+V of klik je met de rechtermuisknop op het scherm en selecteer je Plakken. Je kunt de afbeelding vervolgens bewerken en opslaan.

Screenshot maken van een specifiek gebied

Om een screenshot te maken van een specifiek gebied op Windows, druk je op de Windows-toets+Shift+S. Het scherm wordt wit en er verschijnt een kruisvormige cursor. Selecteer het gebied dat je wilt vastleggen en de screenshot wordt automatisch opgeslagen in het klembord. Om de afbeelding op te slaan, open je een programma zoals Paint of Word en druk je op Ctrl+V of klik je met de rechtermuisknop op het scherm en selecteer je Plakken. Je kunt de afbeelding vervolgens bewerken en opslaan.

Screenshot maken op macOS

Screenshot maken van het hele scherm

Om een screenshot te maken van het hele scherm op macOS, druk je op de Command+Shift+3-toetsen op je toetsenbord. De screenshot wordt automatisch opgeslagen op je bureaublad. Je kunt de afbeelding vervolgens bewerken en opslaan.

Screenshot maken van een specifiek venster

Om een screenshot te maken van een specifiek venster op macOS, selecteer je het venster en druk je op de Command+Shift+4-toetsen op je toetsenbord. De cursor verandert in een kruisvormige cursor. Sleep deze cursor naar het venster dat je wilt vastleggen. Laat de cursor los en de screenshot wordt automatisch opgeslagen op je bureaublad. Je kunt de afbeelding vervolgens bewerken en opslaan.

Screenshot maken van een specifiek gebied

Om een screenshot te maken van een specifiek gebied op macOS, druk je op de Command+Shift+4-toetsen op je toetsenbord. De cursor verandert in een kruisvormige cursor. Selecteer het gebied dat je wilt vastleggen en de screenshot wordt automatisch opgeslagen op je bureaublad. Je kunt de afbeelding vervolgens bewerken en opslaan.

Screenshot maken op Chromebook

Screenshot maken van het hele scherm

Om een screenshot te maken van het hele scherm op Chromebook, druk je op de Ctrl+Window Switcher-toetsen op je toetsenbord. De screenshot wordt automatisch opgeslagen in de map Downloads. Je kunt de afbeelding vervolgens bewerken en opslaan.

Screenshot maken van een specifiek venster

Om een screenshot te maken van een specifiek venster op Chromebook, druk je op de Ctrl+Shift+Window Switcher-toetsen op je toetsenbord. De cursor verandert in een kruisvormige cursor. Selecteer het venster dat je wilt vastleggen en de screenshot wordt automatisch opgeslagen in de map Downloads. Je kunt de afbeelding vervolgens bewerken en opslaan.

Screenshot maken van een specifiek gebied

Op Chromebook is er geen standaard manier om een screenshot te maken van een specifiek gebied. Je kunt echter wel een extensie installeren, zoals Lightshot, waarmee je een screenshot van een specifiek gebied kunt maken.

Hoe bewerk je een screenshot?

Na het maken van een screenshot, kun je deze bewerken voordat je deze opslaat. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld persoonlijke informatie te verwijderen of om een deel van de afbeelding te benadrukken. Op Windows en macOS kun je gebruik maken van programma’s zoals Paint en Preview om je screenshot te bewerken. Op Chromebook kun je gebruik maken van de ingebouwde Foto’s-app.