Hoe maak je een screenshot

Een screenshot is een afbeelding van wat er op je scherm wordt weergegeven. Het is een handige manier om informatie vast te leggen of om iemand iets te laten zien zonder dat je hem of haar hoeft te bellen of te mailen. In deze blog gaan we in op hoe je een screenshot maakt met verschillende apparaten, waaronder een iPhone, Android-telefoon, MacBook en Windows-computer. We zullen stapsgewijs uitleggen hoe je een screenshot kunt maken, zodat je deze techniek snel en gemakkelijk kunt toepassen. Of je nu een beginner bent of al vertrouwd bent met het maken van screenshots, dit artikel zal je helpen om de beste resultaten te bereiken. Dus, laten we beginnen met het maken van screenshots!

Hoe maak je een screenshot op iPhone

Om een screenshot te maken op een iPhone, volg je deze stappen:

 1. Open het scherm dat je wilt vastleggen in een screenshot.
 2. Druk tegelijkertijd op de knoppen ‘Sleep/Wekker’ en ‘Volume omhoog’ (dit zijn de knoppen aan de zijkant van de iPhone).
 3. Er zal een flits verschijnen op het scherm, en er zal een geluid horen als een camera flits, dit betekent dat de screenshot is gemaakt.
 4. De screenshot zal automatisch worden opgeslagen in de ‘Foto’s’ app onder het album ‘Screenshots’.

Opmerking: op iPhone X en later modellen, is de ‘Sleep/Wekker’ knop vervangen door de ‘Sider’ knop aan de rechterkant van de telefoon.

Als alternatief, je kunt ook de assistent Siri gebruiken om een screenshot te maken, door te zeggen “Maak een screenshot” of “Screenshot maken” .

Hoe maak je een screenshot op een Android-telefoon

Er zijn een paar verschillende manieren om een screenshot te maken op een Android-telefoon, afhankelijk van het merk en model van de telefoon. Hieronder beschrijven we twee veelvoorkomende methoden:

 1. Methode 1: Druk tegelijkertijd op de knoppen ‘Aan/uit’ en ‘Volume omlaag’. Hiermee wordt een screenshot gemaakt en opgeslagen in de galerij van de telefoon.
 2. Methode 2: Sommige Android-telefoons hebben de optie om een screenshot te maken door met drie vingers over het scherm te vegen. Deze optie kan worden ingeschakeld in de instellingen van de telefoon.

Opmerking: op sommige telefoons, wordt er gebruik gemaakt van de knop ‘Aan/uit’ en ‘Home’ knop, in plaats van ‘Aan/uit’ en ‘Volume omlaag’, om een screenshot te maken. Het is aan te raden om de handleiding van je specifieke telefoon te raadplegen voor de juiste methode.

Als alternatief, sommige Android smartphones beschikken over een “Screenshot” knop in de snelkoppelingen van de notificatiebalk. Hiermee kun je ook een screenshot maken zonder de knoppen te gebruiken.

Hoe maak je een screenshot op een Macbook

Er zijn een paar manieren om een screenshot te maken op een MacBook:

 1. Methode 1: Druk tegelijkertijd op de knoppen ‘Shift’ + ‘Command’ + ‘3’. Hiermee wordt een screenshot gemaakt van het hele scherm en opgeslagen op de bureaublad.
 2. Methode 2: Druk tegelijkertijd op de knoppen ‘Shift’ + ‘Command’ + ‘4’. Hiermee kun je selecteren welk gedeelte van het scherm je wilt vastleggen door een rechthoek te tekenen. Druk vervolgens op ‘Enter’ om de screenshot te maken en op te slaan op de bureaublad.
 3. Methode 3: Druk tegelijkertijd op de knoppen ‘Shift’ + ‘Command’ + ‘4’ gevolgd door de spatiebalk. Hiermee kun je selecteren welk venster je wilt vastleggen door het venster te kiezen met de muis. Druk vervolgens op ‘Enter’ om de screenshot te maken en op te slaan op de bureaublad.

Opmerking: de screenshots zijn opgeslagen als PNG-bestanden en zullen automatisch op de bureaublad worden opgeslagen met de naam “Screenshot datum en tijd”

Deze methoden zijn ook geldig voor screenshots van een specifiek gedeelte van het scherm, of een specifiek venster.

Hoe maak je een screenshop op een Chromebook

Er zijn een paar manieren om een screenshot te maken op een Chromebook:

 1. Methode 1: Druk tegelijkertijd op de knoppen ‘Ctrl’ + ‘Switch Window’ (de knop die zich boven de 6 en 7 toetsen bevindt, vaak afgebeeld als een rechthoek met twee lijnen erin). Hiermee wordt een screenshot gemaakt van het hele scherm en opgeslagen in de afbeeldingsmap van de “Downloads”
 2. Methode 2: Druk tegelijkertijd op de knoppen ‘Ctrl’ + ‘Shift’ + ‘Switch Window’ (de knop die zich boven de 6 en 7 toetsen bevindt, vaak afgebeeld als een rechthoek met twee lijnen erin). Hiermee kun je selecteren welk gedeelte van het scherm je wilt vastleggen door een rechthoek te tekenen.
 3. Methode 3: Druk tegelijkertijd op de knoppen ‘Ctrl’ + ‘Alt’ + ‘Switch Window’ (de knop die zich boven de 6 en 7 toetsen bevindt, vaak afgebeeld als een rechthoek met twee lijnen erin). Hiermee kun je selecteren welk venster je wilt vastleggen door het venster te kiezen met de muis.

Opmerking: de screenshots zijn opgeslagen als PNG-bestanden en zullen automatisch op de map “Downloads” worden opgeslagen met de naam “Screenshot datum en tijd”

Deze methoden zijn ook geldig voor screenshots van een specifiek gedeelte van het scherm, of een specifiek venster.

Hoe maak je een screenshot op een HP-laptop

Er zijn een paar manieren om een screenshot te maken op een HP laptop:

 1. Methode 1: Druk tegelijkertijd op de knoppen ‘Print Screen’ (vaak afgekort als ‘PrtScn’ of ‘PrtSc’) of ‘Fn’ + ‘Print Screen’ (afhankelijk van de configuratie van de laptop). Hiermee wordt een screenshot gemaakt van het hele scherm en opgeslagen in het klembord, zodat je het kunt plakken in een afbeeldingseditor of een ander programma.
 2. Methode 2: Druk tegelijkertijd op de knoppen ‘Windows’ + ‘Print Screen’ (vaak afgekort als ‘PrtScn’ of ‘PrtSc’). Hiermee wordt een screenshot gemaakt van het hele scherm en opgeslagen in de map ‘Afbeeldingen’ in de map ‘Screenshots’.
 3. Methode 3: Druk tegelijkertijd op de knoppen ‘Alt’ + ‘Print Screen’. Hiermee wordt een screenshot gemaakt van het actieve venster en opgeslagen in het klembord, zodat je het kunt plakken in een afbeeldingseditor of een ander programma.

Opmerking: het is aan te raden om de handleiding van je specifieke laptop te raadplegen voor de juiste methode, aangezien er enkele variaties kunnen zijn afhankelijk van het model en de versie van het besturingssysteem van de HP laptop.

Hoe maak je een screenshot van een deel van je scherm

Er zijn een paar manieren om een screenshot te maken van een specifiek gedeelte van het scherm op verschillende apparaten:

 1. Windows: Druk tegelijkertijd op de knoppen ‘Windows’ + ‘Shift’ + ‘S’. Dit zal een kleine toolbar openen waarmee je kunt selecteren welk gedeelte van het scherm je wilt vastleggen. Je kunt ook gebruik maken van de sneltoets ‘Windows’ + ‘Print Screen’ om een screenshot van het hele scherm te maken en vervolgens een afbeeldingseditor te openen zoals Paint of Photoshop om het gewenste gedeelte te selecteren.
 2. Mac: Druk tegelijkertijd op de knoppen ‘Command’ + ‘Shift’ + ‘4’. Hiermee kun je selecteren welk gedeelte van het scherm je wilt vastleggen door een rechthoek te tekenen.
 3. Chromebook: Druk tegelijkertijd op de knoppen ‘Ctrl’ + ‘Shift’ + ‘Switch Window’ (de knop die zich boven de 6 en 7 toetsen bevindt, vaak afgebeeld als een rechthoek met twee lijnen erin). Hiermee kun je selecteren welk gedeelte van het scherm je wilt vastleggen door een rechthoek te tekenen.

Opmerking: in sommige gevallen kunt u gebruik maken van snelkoppelingen van derde partijen zoals Lightshot, Nimbus, etc. om een gedeelte van het scherm te selecteren en te maken van een screenshot.