Hoe schrijf je een motivatiebrief

Een motivatiebrief is een belangrijk onderdeel van je sollicitatieprocedure. Het is de kans om jezelf voor te stellen aan een potentiële werkgever en om duidelijk te maken waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de vacature. Het is belangrijk om een goede motivatiebrief te schrijven, omdat het kan bepalen of je wel of niet uitgenodigd wordt voor een gesprek. In deze blog gaan we in op hoe je een motivatiebrief kunt schrijven die opvalt tussen al het andere sollicitatiepost. We geven tips over wat je wel en niet moet opnemen in je motivatiebrief en hoe je deze op een aantrekkelijke manier kunt presenteren. Als je onze adviezen opvolgt, kun je ervoor zorgen dat je motivatiebrief eruit springt en dat je werkgever aan het einde ervan overtuigd is dat jij de geschikte kandidaat bent voor de job.

Stappenplan voor het schrijven van een motivatiebrief

Het schrijven van een motivatiebrief kan soms best een uitdaging zijn, maar met een goed stappenplan kun je ervoor zorgen dat je motivatiebrief eruit springt en dat je werkgever overtuigd raakt van je kwaliteiten. Dit is ons stappenplan voor het schrijven van een motivatiebrief:

 1. Begin met het doen van onderzoek naar het bedrijf en de vacature waar je op solliciteert. Zo kun je jouw motivatie afstemmen op de specifieke wensen van de werkgever en laten zien dat je je hebt verdiept in het bedrijf.
 2. Maak een lijst met je vaardigheden, kwaliteiten en ervaringen die relevant zijn voor de vacature. Zo kun je makkelijker selecteren wat je wilt opnemen in je motivatiebrief.
 3. Begin met het opstellen van een structuur voor je motivatiebrief. Dit kun je doen door middel van een aantal kopjes, zoals:
 • Inleiding: hier kun je aangeven waarom je specifiek op deze vacature solliciteert en wat je ervaringen en kwaliteiten zijn die relevant zijn voor deze baan.
 • Middenstuk: hier kun je ingaan op je vaardigheden en ervaringen en laten zien hoe deze aansluiten op de eisen van de vacature. Gebruik hier concrete voorbeelden om je punt te versterken.
 • Slot: hier kun je aangeven waarom jij de geschikte kandidaat bent voor deze baan en waarom je enthousiast bent om te beginnen.
 1. Let op de tone-of-voice en de taalgebruik in je motivatiebrief. Zorg dat je professioneel en enthousiast overkomt, maar blijf wel beleefd. Gebruik geen te informele taal en zorg dat je motivatiebrief leest als een sollicitatiebrief en niet als een informeel e-mailtje aan een vriend.
 2. Controleer je motivatiebrief goed op spelling- en grammaticafouten. Laat het eventueel nog door iemand anders nalezen voordat je het definitief verstuurt.
 3. Voeg je cv en eventuele andere relevante documenten toe aan je motivatiebrief en verstuur deze naar de werkgever.

Het is belangrijk om te onthouden dat een motivatiebrief niet alleen een lijst is van je vaardigheden en ervaringen, maar ook een kans is om te laten zien waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de vacature. Gebruik concrete voorbeelden om je punt te versterken en laat zien dat je je hebt verdiept in het bedrijf en de vacature. Zo kun je ervoor zorgen dat je motivatiebrief eruit springt en dat je werkgever overtuigd is van je kwaliteiten. Doe dus voldoende onderzoek, maak een duidelijke structuur en let op de tone-of-voice en taalgebruik in je motivatiebrief. Als je dit alles in acht neemt, zul je een geweldige motivatiebrief hebben die je kans op een gesprek aanzienlijk vergroot.

Hoe zorg je ervoor dat je motivatiebrief opvalt

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om ervoor te zorgen dat je motivatiebrief opvalt. Hieronder geef ik een aantal tips:

 1. Maak gebruik van een duidelijke structuur, zodat je motivatiebrief overzichtelijk is en de lezer makkelijk kan volgen.
 2. Zorg ervoor dat je motivatiebrief aansluit op de specifieke eisen en wensen van de vacature. Laat zien dat je je hebt verdiept in het bedrijf en dat je begrijpt wat er van je verwacht wordt.
 3. Gebruik concrete voorbeelden om je punt te versterken en laat zien wat je in het verleden hebt bereikt. Zo kun je aantonen dat je de vaardigheden en ervaring hebt die nodig zijn voor de vacature.
 4. Zorg ervoor dat je motivatiebrief professioneel en enthousiast overkomt, maar blijf wel beleefd. Gebruik geen te informele taal en zorg dat je motivatiebrief leest als een sollicitatiebrief en niet als een informeel e-mailtje aan een vriend.
 5. Controleer je motivatiebrief goed op spelling- en grammaticafouten. Laat het eventueel nog door iemand anders nalezen voordat je het definitief verstuurt.
 6. Maak gebruik van opvallende koppen en bulletpoints om je motivatiebrief visueel aantrekkelijker te maken. Zo maak je het makkelijker voor de lezer om de belangrijkste punten te onthouden.

Als je deze tips opvolgt, zul je een motivatiebrief hebben die opvalt tussen al het andere sollicitatiepost.

Welke onderdelen behoren tot een motivatiebrief

Er zijn een aantal onderdelen die behoren tot een motivatiebrief. Hieronder geef ik een overzicht:

 1. Een pakkende inleiding: hierin kun je aangeven waarom je specifiek op deze vacature solliciteert en wat je ervaringen en kwaliteiten zijn die relevant zijn voor deze baan.
 2. Je vaardigheden en ervaringen: hierin kun je ingaan op je relevante vaardigheden en ervaringen en laten zien hoe deze aansluiten op de eisen van de vacature. Gebruik hier concrete voorbeelden om je punt te versterken.
 3. Waarom jij de geschikte kandidaat bent: hierin kun je aangeven waarom jij de geschikte kandidaat bent voor deze baan en waarom je enthousiast bent om te beginnen.
 4. Een slot: hierin kun je afsluiten met een korte samenvatting van je motivatie en je dank uitspreken voor de tijd die de werkgever heeft genomen om je motivatiebrief te lezen.
 5. Je naam en contactgegevens: vergeet niet om je naam en contactgegevens toe te voegen aan het einde van je motivatiebrief. Zo weet de werkgever hoe ze je kunnen bereiken voor een eventueel gesprek.

Het is belangrijk om te onthouden dat een motivatiebrief niet alleen een lijst is van je vaardigheden en ervaringen, maar ook een kans is om te laten zien waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de vacature. Gebruik daarom concrete voorbeelden om je punt te versterken en laat zien dat je je hebt verdiept in het bedrijf en de vacature. Zo kun je ervoor zorgen dat je motivatiebrief opvalt en dat je werkgever overtuigd is van je kwaliteiten.