Kapsalon maken

Welkom bij onze blog over het maken van de ultieme kapsalon! Voor degenen die het nog niet kennen, kapsalon is een Nederlands gerecht dat bestaat uit verschillende lagen van friet, kipfilet, groente en kaas die worden gebakken in de oven. Het wordt vaak geserveerd in een bak of op een bord en is een populaire snack of maaltijd in Nederland.

Maar hoe maak je nu zelf de perfecte kapsalon? In onze blog zullen we stap voor stap laten zien hoe je dit heerlijke gerecht kunt maken. We geven je tips voor het kiezen van de juiste ingredienten, het snijden van de groenten en het bereiden van de kipfilet. We laten ook zien hoe je de friet en kaas op de juiste manier kunt bereiden zodat je een krokante en smaakvolle kapsalon krijgt.

Of je nu een kapsalon-liefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een lekker en makkelijk te maken gerecht, onze blog zal je alles bieden wat je nodig hebt om de ultieme kapsalon te maken. Dus pak je pannen en bakvormen en laten we aan de slag gaan!

Stappenplan voor het maken van een kapsalon

Om een heerlijke kapsalon te maken met kippendijfilet, kun je het volgende stappenplan volgen:

 1. Begin met het marineren van de kippendijfilet. Snijd de kippendijfilet in blokjes en leg deze in een kom. Voeg een eetlepel shoarmakruiden en 2 theelepels olijfolie toe en meng het goed met de kippendijfilet. Laat de kippendijfilet minstens een uur marineren in de koelkast.
 2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 3. Snijd ondertussen de groenten (zoals tomaat, ui, paprika en eventueel aubergine) in dunne plakjes of blokjes.
 4. Bak de kippendijfilet in een pan met wat olie of boter totdat het gaar is.
 5. Verdeel de friet over de bodem van een bakvorm. Leg hierop een laag groenten, gevolgd door de blokjes kippendijfilet.
 6. Bestrooi de kapsalon met geraspte kaas.
 7. Zet de bakvorm vervolgens in de oven en bak de kapsalon ongeveer 15-20 minuten, of totdat de kaas goudbruin is geworden.
 8. Haal de bakvorm uit de oven en serveer de kapsalon direct. Optioneel kun je er nog yoghurt of knoflooksaus over doen.

Wat heb je nodig voor het maken van een kapsalon

Om een kapsalon te maken, heb je het volgende nodig:

 • Ingrediënten:
  • Friet
  • Kipfilet of kippendijfilet
  • Groenten, zoals tomaat, ui, paprika en eventueel aubergine
  • Geraspte kaas
  • Optioneel: yoghurt of knoflooksaus
 • Materialen:
  • Een bakvorm
  • Een pan
  • Snijplank
  • Mes
  • Oven
  • Koelkast (voor het marineren van de kipfilet of kippendijfilet)

Zorg ervoor dat je alle benodigde ingredienten en materialen in huis hebt voordat je begint met het maken van de kapsalon. Als je de kippendijfilet wilt gebruiken, denk er dan aan om deze te marineren met shoarmakruiden voordat je begint met het bereiden van de kapsalon.

Het is ook aan te raden om een paar extra groenten te kopen, zodat je kunt variëren met het gebruik ervan in de kapsalon. Zo kun je bijvoorbeeld ook courgette, champignons of aubergine toevoegen aan de kapsalon. Probeer ook verschillende soorten kaas uit, zoals goudse kaas, emmentaler of feta, om de smaak van de kapsalon te veranderen.

Vegetarische kapsalon maken

Het maken van een vegetarische kapsalon is eigenlijk net zo eenvoudig als het maken van een kapsalon met kipfilet of kippendijfilet. In plaats van vlees, kun je gebruik maken van verschillende soorten groenten en plantaardige proteïnen om de kapsalon mee te vullen. Hieronder volgt een stappenplan voor het maken van een vegetarische kapsalon:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 2. Snijd de groenten (zoals tomaat, ui, paprika en eventueel aubergine en courgette) in dunne plakjes of blokjes.
 3. Bak de groenten in een pan met wat olie of boter totdat ze gaar zijn.
 4. Verdeel de friet over de bodem van een bakvorm. Leg hierop een laag groenten.
 5. Voeg plantaardige proteïnen toe, zoals kidneybonen, linzen of tofu.
 6. Bestrooi de vegetarische kapsalon met geraspte kaas.
 7. Zet de bakvorm vervolgens in de oven en bak de kapsalon ongeveer 15-20 minuten, of totdat de kaas goudbruin is geworden.
 8. Haal de bakvorm uit de oven en serveer de vegetarische kapsalon direct. Optioneel kun je er nog yoghurt of knoflooksaus over doen.

Er zijn talloze combinaties van groenten en plantaardige proteïnen die je kunt gebruiken om een lekkere vegetarische kapsalon te maken. Probeer bijvoorbeeld eens een kapsalon met courgette, linzen en fetakaas, of met paprika, kidneybonen en goudse kaas. Laat je creativiteit de vrije loop en maak jouw ideale vegetarische kapsalon!

Gezonde kapsalon maken

Hoewel kapsalon vaak wordt gezien als een ongezonde snack of maaltijd, is het mogelijk om het op een gezonde manier te maken door bepaalde aanpassingen te doen. Hieronder volgt een stappenplan voor het maken van een gezonde kapsalon:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 2. Snijd de groenten (zoals tomaat, ui, paprika en eventueel aubergine en courgette) in dunne plakjes of blokjes.
 3. Kook de friet in een pan met kokend water totdat ze gaar zijn. Spoel ze daarna af met koud water en laat ze uitlekken.
 4. Bak de kipfilet of kippendijfilet (marineer deze eventueel eerst met shoarmakruiden) in een pan met wat olie of boter totdat het gaar is. Snijd het daarna in blokjes.
 5. Verdeel de friet over de bodem van een bakvorm. Leg hierop een laag groenten, gevolgd door de blokjes kipfilet of kippendijfilet.
 6. Bestrooi de kapsalon met geraspte kaas.
 7. Zet de bakvorm vervolgens in de oven en bak de kapsalon ongeveer 15-20 minuten, of totdat de kaas goudbruin is geworden.
 8. Haal de bakvorm uit de oven en serveer de gezonde kapsalon direct. Optioneel kun je er nog yoghurt of knoflooksaus met een lagere vetgehalte over doen.

Om de kapsalon gezonder te maken, kun je de volgende aanpassingen doen:

 • Gebruik kokende water om de friet te koken in plaats van te frituren
 • Kies voor kipfilet of kippendijfilet in plaats van varkensvlees
 • Gebruik groenten in plaats van vlees om de kapsalon te vullen (bijvoorbeeld courgette, aubergine, paprika, tomaat)
 • Gebruik kaas met een lagere vetgehalte
 • Kies voor yoghurt of knoflooksaus met een lagere vetgehalte in plaats van mayonaise of andere sauzen met een hoog vetgehalte

Door deze aanpassingen te doen, kun je een lekkere en gezonde kapsalon maken die beter aansluit bij een gezonde levensstijl. Probeer het eens uit en geniet van een heerlijke en gezonde kapsalon!