Oliebollen bakken

De geur van versgebakken oliebollen is onmiskenbaar. Deze Nederlandse lekkernij is het hele jaar door een favoriet, maar wordt vooral gebakken rondom de jaarwisseling. Ben je op zoek naar een leuk project om samen met je vrienden of familie te doen? Waarom bak je dan geen oliebollen? In deze blog delen we onze beste tips voor het maken van de perfecte oliebol. Van het kneden van het deeg tot het frituren in de olie, we nemen je stap voor stap mee in het oliebollen bakproces.

Stappenplan voor het bakken van oliebollen

Het bakken van oliebollen is een leuke en lekkere activiteit om te doen met vrienden of familie. Volg onderstaand stappenplan om zelf heerlijke oliebollen te bakken:

 • Meng in een grote kom 2 eieren, 500 ml melk en 500 gram zelfrijzend bakmeel tot een glad beslag. Laat het beslag minimaal 1 uur rusten.
 • Verwarm intussen de olie tot 180 graden Celsius. Dit is de perfecte temperatuur om de oliebollen in te bakken.
 • Voeg naar smaak rozijnen, krenten of stukjes appel aan het beslag toe.
 • Neem een eetlepel beslag en doe dit in de olie. Bak de oliebol in ongeveer 3 minuten goudbruin. Haal de oliebol uit de olie en laat deze uitlekken op keukenpapier.
 • Bestrooi de oliebollen met poedersuiker en serveer ze warm.
 • Tip: maak het bakproces nog leuker door een oliebolwedstrijd te houden. Wie bakt de lekkerste oliebol?
 • Extra tip: heb je geen zin om zelf te bakken? Koop dan kant-en-klare oliebollenbeslag in de supermarkt. Dit beslag hoef je alleen nog maar in de olie te bakken.

We hopen dat je geniet van je zelfgebakken oliebollen!

10 tips voor het bakken van oliebollen

 1. Gebruik zelfrijzend bakmeel voor een luchtig beslag.
 2. Laat het beslag minimaal 1 uur rusten zodat het goed kan rijzen.
 3. Voeg naar smaak rozijnen, krenten of stukjes appel aan het beslag toe voor extra smaak.
 4. Verwarm de olie tot 180 graden Celsius. Dit is de perfecte temperatuur om de oliebollen in te bakken.
 5. Gebruik een eetlepel om het beslag in de olie te scheppen.
 6. Bak de oliebollen in ongeveer 3 minuten goudbruin.
 7. Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier zodat ze niet te vet zijn.
 8. Bestrooi de oliebollen met poedersuiker voor een zoete touch.
 9. Serveer de oliebollen warm voor het ultieme genot.
 10. Maak het bakproces nog leuker door een oliebolwedstrijd te houden met vrienden of familie. Wie bakt de lekkerste oliebol?

Kun je oliebollen bakken in de airfryer

Ja, het is mogelijk om oliebollen te bakken in een airfryer. Dit is een gezondere manier van bakken omdat je minder of geen olie hoeft te gebruiken. Om oliebollen te bakken in de airfryer volg je onderstaand stappenplan:

 1. Maak het oliebollenbeslag volgens de gebruikelijke receptuur.
 2. Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius.
 3. Vet de airfryer licht in met olie of gebruik bakpapier om aanbakken te voorkomen.
 4. Doe het beslag in de vormpjes of in de ronde oliebolvormen en plaats deze in de airfryer.
 5. Bak de oliebollen in ongeveer 10-12 minuten goudbruin.
 6. Haal de oliebollen uit de airfryer en laat ze uitlekken op keukenpapier.
 7. Bestrooi de oliebollen met poedersuiker en serveer ze warm.

Let op: het kan zijn dat de oliebollen in de airfryer iets langer moeten bakken dan in de traditionele bakmethode. Controleer daarom regelmatig of de oliebollen goudbruin genoeg zijn.

Hoe kun je oliebollen bakken in slaolie

Slaolie is een gezonde alternatief voor traditionele bakoliën zoals zonnebloem- of arachideolie. Het is mogelijk om oliebollen te bakken in slaolie, maar let op: slaolie heeft een lagere rookpunt dan andere bakoliën, dus het is belangrijk om de olie niet te warm te maken. Volg onderstaand stappenplan om oliebollen te bakken in slaolie:

 1. Maak het oliebollenbeslag volgens de gebruikelijke receptuur.
 2. Verwarm de slaolie in een frituurpan of friteuse tot 160-170 graden Celsius.
 3. Gebruik een eetlepel om het beslag in de olie te scheppen.
 4. Bak de oliebollen in ongeveer 3-4 minuten goudbruin.
 5. Haal de oliebollen uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
 6. Bestrooi de oliebollen met poedersuiker en serveer ze warm.

Let op: het is belangrijk om de temperatuur van de slaolie goed in de gaten te houden tijdens het bakken van de oliebollen. Als de olie te warm wordt, kan het beslag te snel bruin worden terwijl het van binnen nog rauw is. Als de olie te koud is, kan het beslag te lang in de olie blijven en worden de oliebollen te vet.

Waar kun je het beste oliebollen in bakken

Er zijn verschillende opties om oliebollen in te bakken, zoals in een frituurpan, een friteuse of een airfryer. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet:

 • Frituurpan: een frituurpan is een grote pan met een deksel waarin je olie kunt verwarmen om oliebollen in te bakken. Voordeel van deze methode is dat het beslag makkelijk in de pan te doen is en dat je genoeg ruimte hebt om meerdere oliebollen tegelijk te bakken. Nadeel is dat je veel olie nodig hebt en dat het bakproces langer duurt dan met een friteuse.
 • Friteuse: een friteuse is een apparaat met een bakmand en een afsluitbaar deksel waarin je olie kunt verwarmen. Voordeel van deze methode is dat je minder olie nodig hebt dan bij de frituurpan en dat het bakproces sneller gaat. Nadeel is dat het apparaat ruimte inneemt en dat je maar een beperkt aantal oliebollen tegelijk kunt bakken.
 • Airfryer: een airfryer is een elektrisch apparaat waarmee je voedsel kunt bakken met behulp van hete lucht. Voordeel van deze methode is dat je geen of weinig olie nodig hebt en dat het bakproces gezonder is dan met een frituurpan of friteuse. Nadeel is dat het beslag soms wat droger kan worden dan bij de andere methodes en dat het bakproces langer duurt.

Kortom, de beste methode om oliebollen in te bakken hangt af van je persoonlijke voorkeur en de ruimte die je tot je beschikking hebt. Probeer verschillende methodes uit en kijk wat het beste bij jou past.