Welke hashtags gebruiken op Instagram? Alles wat je moet weten

Of je nu een bedrijfseigenaar bent of een Instagram-influencer, het gebruik van de juiste hashtags kan je bereik en betrokkenheid bij je publiek aanzienlijk vergroten. Hashtags kunnen je helpen om je inhoud te organiseren en ervoor te zorgen dat het wordt gezien door mensen die geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt. Maar hoe vind je de juiste hashtags om te gebruiken op Instagram? In dit artikel geven we je een overzicht van de verschillende soorten hashtags, hoe je ze kunt vinden en welke trends er momenteel spelen op Instagram.

Welke hashtags gebruiken op Instagram?

Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, zoals je doelgroep, niche en inhoud. Een goede vuistregel is om hashtags te gebruiken die relevant zijn voor je inhoud en doelgroep. Zoek naar hashtags die mensen waarschijnlijk zullen gebruiken wanneer ze op zoek zijn naar inhoud zoals die van jou. Je kunt ook hashtags gebruiken die populair zijn in je niche om je bereik te vergroten.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het gebruik van te veel hashtags je inhoud er spammy kan laten uitzien en mensen kan afschrikken. Instagram staat maximaal 30 hashtags per bericht toe, maar je hoeft niet per se het maximum te gebruiken. Probeer er een paar te gebruiken die relevant zijn voor je inhoud en doelgroep en voeg indien nodig meer toe.

Soorten hashtags op Instagram

Er zijn verschillende soorten hashtags die je op Instagram kunt gebruiken. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte:

1. Branded hashtags

Dit zijn hashtags die specifiek zijn voor je merk of bedrijf. Branded hashtags helpen je om je merkidentiteit te versterken en je publiek te betrekken bij je inhoud. Ze kunnen ook worden gebruikt voor wedstrijden en promoties.

2. Community hashtags

Dit zijn hashtags die worden gebruikt door een gemeenschap van mensen die geïnteresseerd zijn in een bepaalde niche of onderwerp. Community hashtags kunnen helpen om je inhoud te categoriseren en ervoor te zorgen dat het wordt gezien door mensen die geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.

3. Trending hashtags

Dit zijn hashtags die op dat moment populair zijn op Instagram. Het gebruik van trending hashtags kan je helpen om je inhoud onder de aandacht te brengen van een groter publiek en nieuwe volgers te krijgen. Maar het is belangrijk om alleen trending hashtags te gebruiken die relevant zijn voor je inhoud en doelgroep.

4. Emoticons hashtags

Emoticons hashtags zijn hashtags die bestaan uit één of meerdere emoticons. Ze kunnen je helpen om je inhoud op te laten vallen in de zoekresultaten en je merkidentiteit te versterken. Maar het is belangrijk om ze op de juiste manier te gebruiken en niet te overdrijven.

5. Locatie hashtags

Locatie hashtags zijn hashtags die verwijzen naar een specifieke locatie, zoals een stad, staat of land. Ze kunnen je helpen om lokale volgers te bereiken en je inhoud te promoten in specifieke regio’s.

Hoe vind je de juiste hashtags?

Er zijn verschillende manieren om de juiste hashtags te vinden voor je inhoud en doelgroep. Hieronder vind je enkele tips:

1. Zoek naar populaire hashtags in je niche

Zoek naar hashtags die vaak worden gebruikt door mensen in je niche. Gebruik tools zoals Hashtagify of TagBlender om populaire hashtags te vinden die relevant zijn voor je inhoud.

2. Gebruik gerelateerde hashtags

Gebruik hashtags die gerelateerd zijn aan je inhoud en doelgroep. Deze kunnen je helpen om je bereik te vergroten en nieuwe volgers te krijgen die geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.

3. Kijk naar de hashtags van je concurrenten

Kijk naar de hashtags die je concurrenten gebruiken en gebruik deze als inspiratie voor je eigen inhoud. Maar kopieer niet hun hashtags helemaal, gebruik alleen de relevante hashtags die passen bij jouw inhoud en doelgroep.

4. Gebruik Instagram-suggesties

Instagram biedt suggesties aan wanneer je begint te typen in het hashtag-veld. Deze suggesties zijn gebaseerd op je zoekopdracht en kunnen je helpen om nieuwe hashtags te vinden die relevant zijn voor je inhoud en doelgroep.

5. Maak een hashtag-strategie

Maak een hashtag-strategie en gebruik deze consistent bij al je Instagram-berichten. Dit kan je helpen om je merkidentiteit te versterken en je inhoud te organiseren.

Hoeveel hashtags moet je gebruiken?

Er is geen exact aantal hashtags dat je moet gebruiken op Instagram, maar het wordt aanbevolen om tussen de 9 en 11 hashtags te gebruiken per bericht. Dit aantal geeft je genoeg ruimte om verschillende soorten hashtags te gebruiken, zoals niche hashtags, trending hashtags, emoticons hashtags en locatie hashtags, zonder dat je bericht er spammy uitziet.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat je alleen relevante hashtags moet gebruiken die passen bij je inhoud en doelgroep. Gebruik dus niet te veel hashtags die niet relevant zijn, omdat dit je bereik kan schaden en zelfs als spam kan worden gemarkeerd.

Probeer ook een hashtag-strategie te maken en deze consistent te gebruiken bij al je Instagram-berichten. Dit kan je helpen om je merkidentiteit te versterken en je doelgroep te bereiken.

Veelgestelde vragen over het gebruik van hashtags op Instagram

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over hashtags op Instagram:

1. Moet ik elke keer dezelfde hashtags gebruiken?

Nee, het is niet nodig om elke keer dezelfde hashtags te gebruiken. Het wordt zelfs aanbevolen om te variëren met de hashtags die je gebruikt om je berichten zo breed mogelijk te verspreiden.

Door verschillende hashtags te gebruiken, kun je nieuwe doelgroepen bereiken en je bereik vergroten. Gebruik bijvoorbeeld hashtags die relevant zijn voor de inhoud van je bericht, zoals niche hashtags, trending hashtags en locatie hashtags.

Daarnaast kun je ook experimenteren met verschillende soorten hashtags, zoals emoji hashtags, merk hashtags, campagne hashtags en seizoensgebonden hashtags. Dit kan je helpen om je inhoud te categoriseren en je merkidentiteit te versterken.

Echter, als je een bepaalde hashtag hebt die erg goed werkt voor je berichten en veel betrokkenheid oplevert, kun je deze natuurlijk vaker gebruiken. Maar het is belangrijk om niet te veel dezelfde hashtags te gebruiken, omdat dit kan worden gezien als spam en je bereik kan schaden.

2. Moet ik alleen populaire hashtags gebruiken?

Nee, het is niet nodig om alleen populaire hashtags te gebruiken. Hoewel populaire hashtags een groot bereik hebben en je berichten kunnen helpen om door meer mensen te worden gezien, is het ook belangrijk om niche hashtags te gebruiken die specifieker zijn voor je doelgroep en inhoud.

Het gebruik van niche hashtags kan je helpen om je inhoud te categoriseren en specifieke doelgroepen te bereiken die geïnteresseerd zijn in jouw inhoud. Bijvoorbeeld, als je een fotograaf bent die zich richt op bruiloften, kun je specifieke hashtags gebruiken zoals #weddingphotography, #bridetobe, #weddinginspiration, enzovoort.

Daarnaast is het ook belangrijk om te experimenteren met verschillende soorten hashtags, zoals emoticons hashtags, merk hashtags, campagne hashtags en seizoensgebonden hashtags. Dit kan je helpen om je merkidentiteit te versterken en je inhoud te categoriseren.

Dus, het is het beste om een combinatie van populaire en niche hashtags te gebruiken die relevant zijn voor de inhoud van je bericht en je doelgroep.

3. Moet ik alleen hashtags gebruiken in mijn bijschriften?

Nee, je kunt hashtags ook gebruiken in reacties op je berichten of in Instagram-verhalen om meer bereik te genereren. Het gebruik van hashtags in reacties of verhalen is vooral handig als je niet wilt dat je bijschrift te druk wordt met hashtags.

Als je besluit om hashtags in reacties te gebruiken, zorg er dan voor dat je deze kort na het plaatsen van je bericht plaatst. Dit komt omdat de inhoud op Instagram op basis van relevantie en tijd wordt weergegeven. Door snel hashtags in reacties te plaatsen, vergroot je de kans dat je bericht op het juiste moment en bij de juiste doelgroep terechtkomt.

Wat betreft het gebruik van hashtags in Instagram-verhalen, je kunt maximaal 10 hashtags gebruiken. Vergeet niet om ze in de afbeelding of video te verbergen of ze kleiner te maken, zodat ze niet te veel afleiden van je inhoud. Het gebruik van relevante hashtags in Instagram-verhalen kan je helpen om nieuwe doelgroepen te bereiken en je verhaal meer zichtbaarheid te geven.

4. Kunnen te veel hashtags mijn bereik schaden?

Ja, te veel hashtags kunnen je bereik schaden en je berichten minder zichtbaar maken. Instagram heeft een limiet van 30 hashtags per bericht, maar dat betekent niet dat je ze allemaal moet gebruiken.

Als je te veel hashtags gebruikt, kan het lijken alsof je spamt en kunnen je berichten als onprofessioneel worden beschouwd. Bovendien kan het gebruik van irrelevante hashtags je ook schaden, omdat het algoritme van Instagram gericht is op het tonen van relevante inhoud aan gebruikers.

Het is beter om je te concentreren op het gebruik van 5-10 relevante hashtags die specifiek zijn voor je inhoud en doelgroep. Hierdoor kunnen je berichten gemakkelijker worden gevonden door de mensen die er het meest in geïnteresseerd zijn, en dit kan leiden tot een hogere betrokkenheid bij je inhoud.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het gebruik van hashtags slechts één aspect is van een succesvol Instagram-account. Zorg ervoor dat je regelmatig hoogwaardige inhoud post en interactie hebt met je volgers om je account te laten groeien.

5. Kan ik hashtags kopen?

Hoewel het mogelijk is om hashtags te kopen, is dit niet aan te raden. Er zijn veel diensten op internet die “Instagram-hashtags” aanbieden om je account te laten groeien, maar deze kunnen nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit van je account en je geloofwaardigheid.

Het kopen van hashtags kan leiden tot een groot aantal nepvolgers en likes, wat het algoritme van Instagram kan beïnvloeden en je account als spammer kan markeren. Dit kan resulteren in een lagere betrokkenheid en minder zichtbaarheid voor je account.

Bovendien zijn deze diensten vaak niet duurzaam en bieden ze geen echte betrokkenheid of interactie met je doelgroep. In plaats daarvan kun je beter organisch groeien door hoogwaardige inhoud te posten en een echte relatie op te bouwen met je volgers door middel van interactie en betrokkenheid.

Kortom, het kopen van hashtags is geen aanbevolen strategie voor het laten groeien van je Instagram-account. Het is beter om te focussen op organische groei en het opbouwen van een authentieke relatie met je volgers.

6. Zijn hashtags belangrijk voor mijn Instagram-strategie?

Ja, hashtags zijn belangrijk voor je Instagram-strategie omdat ze je helpen om je bereik te vergroten en meer zichtbaarheid te krijgen voor je inhoud.

Door het gebruik van hashtags kunnen gebruikers op Instagram gemakkelijker zoeken naar en gevonden worden door mensen die geïnteresseerd zijn in jouw inhoud. Dit kan leiden tot een hogere betrokkenheid en meer volgers voor je account.

Hashtags helpen je ook om je inhoud te categoriseren en te organiseren op Instagram. Door het gebruik van specifieke hashtags die relevant zijn voor je inhoud en doelgroep, kun je ervoor zorgen dat je berichten terechtkomen bij de mensen die er het meest in geïnteresseerd zijn.

Bovendien biedt Instagram ook de mogelijkheid om hashtags te volgen, zodat gebruikers content kunnen vinden die relevant is voor hun interesses. Dit kan resulteren in meer volgers en betrokkenheid bij je account.

Kortom, het gebruik van hashtags is een belangrijk onderdeel van een succesvolle Instagram-strategie. Het kan je helpen om je bereik te vergroten, meer volgers te krijgen en je inhoud beter te categoriseren en organiseren op Instagram.